شنبه 30 فروردین 1404
Tehran
few clouds
16.5 ° C
17 °
16.5 °
20 %
3.1kmh
20 %
شنبه
15 °
یکشنبه
19 °
دوشنبه
23 °
سه‌شنبه
25 °
چهارشنبه
27 °
spot_imgspot_img
خانهمطالب تالیفیمنفعت ملی یا انتفاع شخصی؟ سود کدام سو است؟

منفعت ملی یا انتفاع شخصی؟ سود کدام سو است؟

از هر طرف که رفتم جز وحشتم نیفزود/

وحید ضرابی‌نسب: رضا درستکار زنگ می‌زند و گِله می‌کند چرا چیزی ننوشتی و مجله دارد می‌رود زیر چاپ؟ جواب می‌دهم اینکه دل‌ودماغ نوشتن ندارم به‌کنار، درباره «دارو» و کلی‌ترش «نظام‌سلامت» چه چیز دیگری باید نوشت که نو باشد و تکراری نه؟ که کسی نداند و خبر نداشته باشد و رغبت به خواندن آری؟ اصلا گیریم که سوژه‌ای هم‌ پیدا شد و موضوعی جدید درآمد، «که چه»؟ نقدی، نگاهی، تحلیلی، دردنامه‌ای، یادداشتی، گزارشی، هشداری، زینهاری، چیزکی با جان بنویسیم و کسانی از سویدا بنویسند و‌ به هزار لطایف‌الحیل با واژه‌گزینی و دستور زبان و ادبیات فاخر مزیّن شود و با هزار زحمت و هزینه به زیور طبع آراسته، و بعد حتی یکی از این همین مسئولان و مقامات و مدیران و حاکمان و تصمیم‌سازان معزز حوزه‌ی دارو و سلامت، ببینند و بخوانند و به روی مبارک‌شان هم نیاورند! انگار ندیده! کی بود، کی بود!؟ من نبودم! ته‌ش هم صاحبان ‌قلم را ناسزاباران کرده و صاحبان رسانه را تکفیر!

نه رضا درستکار عزیز! این‌بار بگذار چیزی ننویسم که حیف از قداست واژه و حرمت جمله که به‌پای کم‌خاصیت‌ترین دوران بهداشت و درمان و داروی این دیار، ذبح شود. حیف از همان اندک نویسندگان حرفه‌ای و روزنامه‌نگاران دغدغه‌مند و رسانه‌داران متعهد صنعت دارو و حوزه‌ی سلامت که عمر تلف می‌کنند بر سر نمایش بی‌منت «کژی‌ها» و «کاستی‌ها» و نشان‌دادن دلسوزانه‌ی «راه‌راست» به بی‌همتان! که البته خداوند هم فرموده: لَیْسَ عَلَی الْأَعْمی حَرَجٌ… و حتی بدتر از کم‌همتی، که اینان خودخواسته چشم بر حقیقت و واقعیت کور کرده‌اند و عصای سیاه منفعت و مصلحت به‌دست گرفته‌اند.

اما آقای سردبیر استوارتر از این‌هاست! پیشنهاد می‌دهد درباره‌ی معضلات و بحران‌ها و فسادهای دارو‌ که حل‌نشده و پابرجا از سال پیش به ۱۴۰۳ منتقل و با مشکلات جدید ممزوج شده و بهار را برای نظام سلامت خزان کرده، بنویسم. اما چرا باید نوشت؟ یا سئوال بهتر اینکه: کیست که نمی‌داند؟ رئیس‌جمهور؟ وزیر بهداشت‌‌اش؟ بانک‌مرکزی و برنامه‌وبودجه‌اش؟ رئیس غذاودارویش؟ سندیکاها و انجمن‌های رنگ‌رنگش؟ مدیران هلدینگ‌ها و شرکت‌هایش؟ بله! تو درست می‌گویی رضای عزیز! باید نوشت، حتی اگر نخوانند، یا تجاهل کنند به بی‌خبری و خوش‌خبری! چشمان و گوش‌های‌شان را بگیرند، که وحیِ قلم همین نگاشتن و نبشتن است، که فریضه‌ی صاحب‌قلم چیزی جز نیشتر زدن و‌ شکافتن نیست، که نویسندگان (هم‌پای هنرمندان) پیام‌بران عصرجدیدند و رسولان انذار و تبشیر.

پدربزرگم در سال‌های کودکی حکایتی تعریف می‌کرد که روایت مثَل معروف «قوز بالای قوز» بود و در آخر شعری می‌خواند از آن که به این شاه‌مصراع تمام می‌شد: «خردمند هر کار برجا کند». دقیقا وضعیت داروی ما این‌روزها همین است و بس. دوست و‌ دشمن فریاد می‌زنند که دارو در احتضار است و بوی الرّحمن‌اش بلند شده و اگر فورا CPR نشود باید تابوتش را سفارش داد، آن‌وقت وزیر و وکیل و افراد بی‌سواد و بی‌جا و بی‌محل، افتاده‌اند به جان میّت و امحاء و احشایش را می‌کشند بیرون! به اسم اقتصاد دیجیتال و کارآفرینی و ارتقای حکمرانی سلامت و حمایت از چه و چه و چه، پلتفرم‌بازی می‌کنند و طرح‌های ضدمردمی و ناسالم را با پیوست‌های دروغین آنلاین و تسهیل‌گری و محرمانگی، تصویب و اجرا می‌کنند.

حتما که طرح مزخرفی است، اما گیریم که اصلا طلاست و از فکرهای مشعشع آقایان، گوهر ریخته بیرون، خب! الان چرا؟ یعنی همه چیز حل شده و کل مسیر تامین و تولید دارو امن است که به‌فکر ارسالش به در خانه‌ی بیماران هستید؟ کِشتی شرکت‌های داروساز به گِل نشسته و دارند با غول‌های عظیم کُشتی می‌گیرند. عرضی نیست، اما ارزی هم نیست! انبارهای مواد اولیه خالی و  حساب‌های شرکت‌ها خالی و جیب کارگران‌شان خالی. خطوط تولید خوابیده، تسهیلات و نقدینگی در کُما، بازرگانی خارجی تعطیل، تحقیقات‌وتوسعه در قیلوله، مالی‌وسهام در چُرت، چک‌ها برگشت خورده، انتصاب‌ها و مدیریت‌ها در بی‌سامان‌ترین ایام، متخصص‌ها یک به یک در راه فرودگاه امام، قیمت‌ها ساعت می‌زند و داد مردم درآمده و بیمارها نه از مرَض که از گرانی دارو می‌میرند و داروخانه‌ها ورشکست و کیفیت داروها رو به نزول و سهام‌داران شاکی و ذی‌نفعان ناراضی و دست مافیا دراز و … و حالا ناگهان تحفه‌ای به‌نام آیین‌نامه‌ی عرضه و حمل دارو توسط سکوها!

بدتر هم هست! اینکه در بی‌اقدامی و محافظه‌کاری شدید وزارت بهداشت، اول وزارت اقتصاد و حالا وزارت ارتباطات شده‌اند متولی و یک‌سری مهندس مخابرات و کابل‌کشی دارند برای صنعت مهم دارو و نظام عظیم سلامت و خیل داروسازها و فعالان آن تصمیم می‌گیرند! و برای مردمی که احتمالا هیچ‌وقت نخواهند فهمید منفعت چه‌کسی در چیست و سود کی، کجاست؟! حالا چرا باید برای طراحان، مهم باشد که چند ده هزار میلیارد تومان از بودجه‌ی مورد نیاز دارو در سال گذشته پَریده و بانک‌مرکزی و برنامه‌وبودجه صلاح دانسته‌اند به‌جای آن پورشه و برنج‌هندی و شلنگ و سنگ‌پا وارد کنند! چرا فکر کنند به اینکه امسال هم حتما همین تکرار می‌شود و بدترش هم و قرار است کسری تخصیص دارو به ۱۰۰هزار میلیارد هم برسد و این چه معنایی دارد برای صنعتی که کل آن ۱8۰هزار میلیارد هم بشود یا نشود؟!

طرح‌های شکست خورده‌ی دارویار و‌ بیمه سلامت و‌ پزشک‌خانواده و همین جدید کم‌خاصیت! اتفاقا درست طراحی شده‌اند و به هدف‌شان خواهند رسید، چون لابد افقی جز انتفاع ‌فردی و سود گروهی ندارند و برای چیز دیگری جز پُرشدگی کیسه‌ها اجرا نمی‌شوند! که اگر می‌شدند متولی خیلی درست‌ودرمان می‌آمد و می‌نشست و اقناع عمومی می‌کرد و همه را راضی به انجام کار؛ حالا یکی می‌گوید:منفعت ملی… ؛ واقعا!؟ یکی می‌گوید: برای مردم… ؛ جدی می‌فرمایین!؟ یکی دم می‌زند: مام‌میهن …! اوه نه تو رو خدا!

دوستان! کجا زندگی می‌کنید؟

/انتهای پیام/

مقالات مرتبط

ارسال نظر شما

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

محبوب ترین

نظرات اخیر

امیر علی بر اختیار یا الزام؟
علیرضا بر اختیار یا الزام؟
ارژنگ نجاتپور ثانی بر سه خبر از داروسازی امین
امیر سعیدی‌فر بر مجله «فن‌سالاران»، شماره ۸