دولت جدید برای حل مشکلات صنعت دارو نیت دارد/
دکتر مسعود کیهان: دیگر بر کسی پوشیده نیست که زنجیره تامین دارو با مشکلات جدی نقدینگی مواجه است و همانطور که بارها توسط کارشناسان امر هشدار داده شده، این مشکل بهزودی خود را با کمبود دارو نشان خواهد داد و بدون شک آثار منفی کمبود دارو در نیمه دوم سال و آغاز فصل سرما ملموستر میشود. باید دید نخستین رئیسجمهور پزشک ایران چه نسخه ای برای این درد در نظر داشته و تجویز خواهد کرد.
فعالان صنعت دارو بارها نسبت به مشکلات تخصیص ارز دارو و چالش کمبود نقدینگی ریالی برای خرید این ارز هشدار دادهاند.
چندی قبل وحید محلاتی، نایب رئیس هیئت مدیره انجمن شرکتهای پخش دارو و مکمل در گفتوگویی گفته بود: تا امروز، ارز کمتر از چیزی که باید اختصاص پیدا میکرده، به دارو داده شده است؛ اما همین حجمی را هم که تخصیص پیدا کرده، ممکن است شرکتها ریال نداشته باشند که حوالههای ارزی خود را انجام دهند!
در ابتدای سال تصویب شد که در طرح دارویار، باید ۴۰ همت پول برای دارو تخصیص داده شود. از اول سال تا کنون آمار و ارقامی که داریم نشان میدهد که گرچه قرار بوده ۲۰ همت پول داده شود، تنها ۱۲ همت برای دارو و تجهیزات اعطا شده است و از این ۱۲ همت نیز، ۷ همت برای دارو بوده است.
اگر فرض کنیم این ۷ همت تخصیص داده شده باشد که نشده، تازه ما با گذشت ۴ ماه از سال به پرداخت حدود ۵ همتی میرسیم که هنوز هم نرسیدهایم! حتی اگر این عدد را ضربدر ۳ کنیم به ۱۵ همت میرسیم که تا عدد ۴۰ همت بودجه، فاصلهای زیاد دارد و همه اینها نشاندهنده کسری نقدینگی شدید در بازار دارو است.
دکتر صادقیان، مدیرکل فعلی داروی سازمان غذاودارو نیز مدتی پیش نسبت به کمبود دارو و نقدینگی هشدار داد و گفت: اگر امروز دارو تامین کنیم، اثر آن را چند ماه بعد خواهیم دید و اگر امروز دارو تامین نکنیم، مشخص است که چند ماه دیگر با چه بحرانی روبهرو خواهیم بود.
بر اساس شنیدهها در یک جلسه بازخوانی که اواخر شهریور ماه در محل سندیکای صاحبان داروهای انسانی تشکیل شده، نمایندگان شرکتهای پخش حاضر در جلسه به شدت نسبت به عدم پرداخت معوقات و بدهیهای سنگین دانشگاههای علوم پزشکی و داروخانهها اعتراض کرده و نمایندگان شرکتهای تولیدکننده محصول نهایی نیز با ابراز نگرانی نسبته به ادامه وضع موجود، هشدار دادهاند که با توجه به مشکلات نقدینگی و کمبود مواد اولیه برخی اقلام مهم دارویی در نیمه دوم سال، موضوع کمبود دارو جدی خواهد شد.
در سوی دیگر، دولتمردان دولت چهاردهم نیز در این مدت کوتاه در مقابل هشدارهای مطرح شده منفعل نبوده و هر از گاهی وعده حمایت از صنعت دارو را دادهاند.
محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی در آغازین روزهای شروع کار دولت جدید، از رفع مشکل نقدینگی تامین مواد اولیه کارخانجات دارویی و واردات دارو در پی دستور رئیسجمهور خبر داد.
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت نیز اوایل شهریورماه در نخستین بازدید نمایشگاهی خود از دستور رئیسجمهوری برای پرداخت یارانه دارو با هدف حل مشکل کمبودهای دارویی خبر داد و گفت: اجازه برداشت سهمی از صندوق توسعه ملی برای حل مشکلات دارو، گرفته شه است.
بر اساس اخبار منتشر شده، پس از دستور رئیسجمهور یارانه دارو در چند نوبت به داروخانهها پرداخت شده و اکنون نوبت تزریق ارز است. چندی پیش سیدحیدر محمدی، رئیس سازمان غذاودارو، با اشاره به پرداخت هشت هزار و 200 میلیارد تومان از سوی سازمان برنامه و بودجه برای تامین نقدینگی صنعت دارو، گفت:«شش هزار و 400 میلیارد تومان دیگر نیز از سوی این سازمان تخصیص یافته که امیدواریم بهزودی پرداخت شود.»
بهنظر میرسد، دولت جدید بهویژه وزارت بهداشت برای حل مشکلات صنعت دارو نیت دارد و برای این مهم قدمهایی هرچند ناکافی و مُسکن گونه برداشته شده است اما قطعاً با توجه به حجم سنگین مشکلات موجود نیاز به اقداماتی عملی تر و آواربرداری اساسی وجود دارد. در این بین تنها راه باقی مانده امید به حرکت دولت جدید در این مسیر است و جز امید چاره ای دیگر نیست.
/انتهای پیام/