گفتوگو با دکتر سیدمهدی موسوی/
اشاره: دکتر سیدمهدی موسوی از سال 1389 تا 1394 مدیرعامل شرکت تولید مواد اولیه داروپخش (تماد) بود. او قریب به دو دههونیم در حوزهی مدیریتی در صنعت داروسازی کشور حضوری فعال داشت.
اکنون گفتوگوی ما را با این پیشکسوت ممتاز صنعت داروی کشور میخوانید.
• مهدی خلیلی
آقای دکتر! تماد در آن دوره که جنابعالی مدیر بودید، چه جایگاهی داشت و سبد محصولات این شرکت شامل چه تولیداتی میشد ؟
خب! سبد محصولات تماد محدود به نارکوتیکهای استخراجی و کدیین فسفات بود؛ و در طی این دوره اکسیکدون ، اکسی مورفون، بوپرنورفین ، هیدروکدون بی تارتارات، نوراکسی مورفون را توسعه دادیم که بخشی از بازار داخل و بخشی از سبد صادرات را شکل میداد.
خام فروشی محصول استخراجی استراتژیک با ارزشی چون تبایین متوقف، و مشتقات سنتزی آن توسعه یافت. البته در همان سالها بود که مقدمات تولید نالتروکسان و نالوکسان هم پایهریزی شد.
تعاملاتی هم داشتیم با شرکتهای بزرگ مواد اولیهساز هندی همچون روسان هند و شرکت سیتیفارمای پاکستان؛ که تامینکنندهی مواد اولیهی شرکتهای چند ملیتی مانند GSK بودند؛ و خب به توافقاتی متعدد رسیدیم .در رابطه با دریافت وجوه صادراتی ) از صادرات محصول به هند) هم، بهشکل حضوری و یا مکاتبهای با وزیر دارایی و نماینده پارلمان هند توافقاتی را صورت داده بودیم که کارآ و مفید بود و موفق به اخذ مجوز تبادل وجوه صادراتی از طریق UCO بانک در هند شدیم و بازگشتهای خیلی خوبی داشتیم.
پارلمان هند به تصویب قانون عودت وجوه صادراتی پتروشیمی، عودت وجوه تماد را نیز افزود که این مهم، راه را برای صادرات سالهای آتی مجموعه تماد و سایر شرکتهای ایرانی باز کرد.
• در دوره ی حضور شما آیا ظرفیتی هم به مجموعه تولیدی تماد افزوده شد؟
یکی از اقدامات اساسی در آن سالها، همین سایت مشهد بود؛ احداث و تجهیز بخشهای 4 و 5 تولیدی در فاصلهی سالهای 90- 89 بهعنوان دو بخش مجزا رخ داد و البته با چند اقدام دیگر:
• در دو طبقه به مساحت 2000 متر مربع ، شامل 400 متر مربع کلین روم احداث شد.
• هفت راکتور و کندانسور و رسیورهای مربوطه از جنس گلاس لایند ، با مجموع حجم 23000 لیتر
• پنج راکتور و کندانسور و رسیورهای مربوطه از جنس استینلس استیل 316 با مجموع حجم 17000 لیتر
• دو دستگاه خشک کن FBD با ظرفیت هر کدام kg/batch200
• دو دستگاه خشک کن سینی دار تحت خلا با ظرفیت های kg/batch150, 100
این فعالیتها با هدف تولید محصولاتی مانند جمفیبوزیل، کتوپروفن، فلورفنیکل، سولفابنزآمید و فنوباربیتال رقم خورد.
به ساخت بخش میکرونایز در سالهای 91-90 با مساحت 80 مترمربع کلین روم و با هدف میکرونایز کردن سولفابنز آمید تولیدی هم میتوانم اشاره کنم.
بازسازی کلین رومهای بخشهای یک و دوی تولیدی در سالهای 93-92 و با هدف ارتقا GMP هر کدام به مساحت 200 مترمربع کلین روم کلاس 000/100 که در تولید محصولات استامینوفن پودر و سیپروفلوکساسین استفاده میشوند هم در همین فاصله بود.
• اینها همه دستاوردهایی بسیار ارزشمند بوده، باز هم مواردی بوده که اضافه کنید؟
بله؛ یک خطیاش را میگویم. مثلا ساخت و تجهیز بخش 6 تولیدی در سالهای 91-90 با مشخصات خاص اتفاق افتاد.
• دارای سالن شیمیایی در دو طبقه و به مساحت 380 مترمربع بود، سالن کلین هم به مساحت 380 مترمربع.
• سه دستگاه راکتور گلاس لایند و متعلقات مربوطه با مجموع حجم 15000 لیتر بود؛ بعلاوه یک دستگاه راکتور استینلس استیل 316 با حجم 10000 لیتر.
• یک دستگاه خشک کن FBD با ظرفیت کدام kg/batch200
• یک دستگاه کامپکتور با هدف فراهم آوردن شرایط Dry Granulation
• و به منظور تولید گریدهای مختلف آسپرین (آسپرین پودر یک ، آسپرین پودر دو ، آسپرین کریستال ، آسپرین گرانول و آسپرین زیر مش (60 با ظرفیت کلی 300 تن در سال و…
• بسیار هم عالی…
بله، اینهم یادم افتاد؛ خرید خارجی یک دستگاه میکرونایز SS316 با ظرفیت kg/hr100 و با خروجی زیر 100 میکرون ، خرید خارجی یک دستگاه FBG و متعلقات مربوطه با ظرفیت kg/batch300 و با هدف فراهم آوردن شرایط Wet Granulation ، خرید خارجی 14 دستگاه سانترفیوژ GMP گرید با ظرفیت با قطر 120 سانتیمتر ، و خرید خارجی 4 عدد الک ویبره GMP گرید با قطر 100 سانتی متر.
خواستم شما دقیقتر ثبت بفرمائید.
• ممنونم آقای دکتر، قطعا مواردی دیگر هم دارید، بنابراین خواهش میکنم اگر هست بیان بفرمایید که بهشکلی دقیقتر ثبت کنیم.
به دیده منت. یکی از مهم ترین و شاخص ترین اقدامات توسعه ای انجام شده در فاصلهی سالهای 88 تا 94 در حوزه توسعه سبد محصول و اقدامات زیربنایی، بازسازی بخش استحصال و بخش سنتز کدیین فسفات بر اساس نیازهای ممیزان اداره داروی تایوان جهت خرید اپیوم تینکچر و کدیین فسفات صادراتی به هند و نوسکاپین صادراتی مطابق با استانداردهای EDQM اروپا بود.
اصلاح بخش تولید کورتونها و توسعه بخش پایلوت و LV-HV تولید نارکوتیکهای سنتزی صادراتی ، توسعه آزمایشگاههای سنتز و کنترل حین فرآیند تولید نارکوتیکهای سنتزی ، تجهیز آزمایشگاه تحقیقات پلت و خرید FBG آزمایشگاهی را هم اضافه بفرمایید.
• جای تحسین دارد. آیا به آن جهتگیریهای کلی و سیاستگذاری تماد در سالهای فعالیتتان هم میشود اشارهای بکنید؟
بله! خب طبعا همواره نگاه به آینده و توسعهی در تولیدات حاکم بود و این از برنامهها کاملا مشهود است.
در طول این دوران ، من سعی کردم نارکوتیکها را در شرکت تماد توسعه بدهم. اینکه گفتم من، منظورم همه همکاران من در تماد بود.
در سایت البرز امکانات و نیروهای علمی بخش تحقیقات و تجربه عملیاتی واحدهای پایلوت و تولید، موجود بود، و این توفیقات با استفاده از توانمندیهای همهی تمادیها بهدست آمد؛ و خوشبختانه در سالهای بعد هم این راه ادامه پیدا کرده است.
• نکتهای هست که اضافه بفرمایید؟
ممنونم و از خداوند متعال، سعادت و سلامت همه عزیزان و مدیران دست اندرکار را خواستارم.
/انتهای پیام/