به فکر بچهای… !/
دکتر مسعود کیهان: «عدهای از کودکان دچار عدم جذب شیر گاوی هستند و مشکل دارند و بدن آنها با هر شیر خشکی سازگار نیست، دکتر شیرخشک آپتامیل پپتی جونیور تجویز کرده که در کل کشور گشتم، موجود نیست حتی بازار آزاد شرکتش دیگه تولید ندارد و دکتر هم جایگزینی دیگر را تجویز نکرده است.»
این صحبتهای یک مادر است که برای تهیه شیرخشک نوزادش، همه داروخانههای محله خود در غرب تهران را زیر پا گذاشته است. جوابی هم که شنیده این بوده است: «نداریم».
مشکل کمبود شیرخشک برای امروز و دیروز نیست و بهتناوب در دورههای زمانی مختلف وجود داشته است. کمبودهای این روزهای شیرخشک از نوع کمبودهای خاص است. گفته شده شیرخشک در برخی برندهای خاص که ایجاد حساسیتی پایینتر نسبت به پروتئین گاوی دارند، در بازار نایاب شده است.
در مراجعه والدین برای تهیه این نوع خاص از برندها، مسئولان داروخانه پیشنهاد استفاده از سایر برندهای شیرخشک را میدهند این در حالی است که سایر برندها با بدن این نوزادان سازگار نیست و باعث دل درد میشود.
ماه پیش (نهم مهرماه ۱۴۰۳) سیدحیدر محمدی، رییس سازمان غذاودارو از افزایش توزیع شیرخشک در کشور خبر داد و تاکید کرد: در هفت روز گذشته، ۴۲۶ هزار عدد انواع ببلاک و ۵۳۳ هزار عدد انواع آپتامیل توزیع شده است و این روند ادامه دارد.
بهنظر می رسد، میزان توزیع شیرخشک از دو برند کمبود بازار مورد نظر رئیس سازمان غذاودارو کافی نبوده و تا لحظه تهیه مطلب، کمبود برندهای مذکور مرتفع نشده است.
در همین راستا، یک هفته بعد از این مصاحبه رئیس سازمان غذاودارو، این سازمان فراخوان تامین فوریتی شیرخشکهای مصرفی داروخانهها و فراخوان ایجاد ذخایر استراتژیک سه ماهه به شرکتهای تولیدکننده داخلی را داد.
به گفته کارشناسان، یک دلیل چرایی کمبود برخی برندهای شیرخشک می تواند قاچاق آن به کشورهای همسایه باشد. دولت برای مقابله با این موضوع، اقدامی پیشگیرانه انجام داد و اعلام کرد که شیرخشک تنها با ارائه کد ملی توزیع میشود. بر اساس مصوبه سازمان غذاودارو، هر نوزاد میتواند در هر ماه ۱۰ عدد شیر خشک یارانهای دریافت کند. متأسفانه، برخی افراد از این شرایط سوءاستفاده میکنند. دلالان به خانوادههای کمدرآمد مراجعه کرده و کارت ملی نوزادان را اجاره میکنند تا با استفاده از آن، شیرخشک یارانهای خریداری کرده و در بازار سیاه با قیمتهای بسیار بالا بفروشند.
شیرخشک یکی از محصولات پرمصرف در بین کودکان با مصرف سالیانه ۶۱ میلیون قوطی در کشور است که بخشی از این نیاز از محل واردات و بخشی نیز با تولید کارخانجات داخلی تامین میشود؛ به دلیل آنکه شیرخشک جزو محصولات راهبردی در تغذیه کودکان بهشمار میرود، در سالهای گذشته مشمول ارز یارانهای بوده و دولت با هدف تضمین تغذیه کودکان محروم از شیرمادر، آن را در سبد محصولات مورد حمایت خود قرار داده است.
حدود سه سال پیش بود که قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بر اساس اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی، پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت ۷ سال، به تأیید شورای نگهبان رسید. بر اساس این قانون، اگرچه ماده یا بندی برای تسهیل در تهیه شیرخشک نوزادان نشده است اما قانون تکلیف کرده است که به منظور تکریم و حفظ حقوق مادر و کودک، با طراحی، احداث و تجهیز تمامی ساختمانها و اماکن عمومی، خدماتی و آموزشی و رفاهی تحت اختیار یا نظارت خود، اقدام به تأمین فضای مناسب جهت رفع نیازهای نوزادان، کودکان مادران باردار جهت استراحت، شیردهی و نگهداری کودکان نمایند.
چه خوب است وقتی مشوقهای مختلفی از جمله وام، خودرو، زمین رایگان و … برای فرزندآوری در نظر گرفته میشود، قبل از آن برای تامین شیرخشک نوزادان اقدام شود تا خانوادهها برای تهیه آن، آواره کوچه و خیایان نشوند.
باری، سخن از کمبودها زیاد است و طرح چنین موضوعاتی برای زیر سوال بردن تلاشهای مسئولان امر نیست و نخواهد بود. هدف تلنگری مضاعف برای شنیدن صدای مردمی است که هنوز دغدغه تهیه مایحتاج ضروری خود را دارند و مطالبه این دغدغه از بالانشینهاست و این رسانه وسیلهای برای نیل به این هدف خواهد بود.
قبل از تخصیص و اعطای وام، دادن خودرو و زمین رایگان و… ؛ و انواع تشویقها برای فرزندآوری، بهتر است که برای شیرخشک نوزادان اقدام کنید، که آن ضروریتر است اگر بدانید.
/انتهای پیام/