دیدگاههای دکتر تدروس آدهانوم گبریسوس (دبیرکل WHO)/
دکتر حبیبالله افشنگ: دکتر تدروس آدهانوم گبریسوس، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت است و فکر میکنم الان دیگر چهرهای شناخته شده در ایران هم باشد. از زمان گسترش پلتفرمهای رسانهای نظیر همین فنسالاران خودمان در حوزه صنعت دارو، و بهویژه داستان پاندمی کرونا، نام ایشان را زیاد شنیدهایم و اکنون او با چهرهی سیهچردهاش اصطلاحا، شخص و چهرهای آشنا برای همگان شده است.
یکی از شگردهای دکتر آدهانوم مصاحبه است. مراجعه زیاد دارد و خوش سخن است و خیلیها دوستش دارند. اینها را مینویسم تا انشالله یک روز هم از راه برسد و در کشور ما هم، هوایی فرحناک و آفتابی درباره شخصیتهای حوزه سلامت و درمان پدیدار شود، و ما هم با چهرههای دارویی و سلامت خودمان گفتوگوی بیتعارف کرده و آنها را عمیقا دوست داشته باشیم و…!
اولویتهای دکتر آدهانوم طبق اظهارات خودشان، شامل تکیه بر تجربههای ناباش در اتیوپی بوده است، جایی که او یک برنامه گسترش سلامت را اجرا میکرد و نزدیک به 40000 کارمند بهداشت را در آنجا مستقر کرده بود. بعدها مشخص شد که برنامهی یک دههای آدهانوم، منجر به کاهش 90 درصدی عفونتهای جدید HIV بین سالهای 2001 تا 2012 شده و مرگومیر مادران و کودکان را بهمیزانی قابل توجه در مقایسه با سال 2000 (حدود 60 درصد) کاهش داده است. الان بهراحتی میتوان در دل خود، او را بیشتر تحسین و تاییدش کرد. پس عملکرد یک مصلح سلامت، اینطوری است؛ و بیخودی هم نیست که به درجه دبیرکلی WHO رسیده است. شما باید شایستگی یک عنوان جهانی را کسب کنی و یک نوعدوست واقعی باشی تا آن سمت را اشغال کنی؛ و میبینید که دکتر آدهانوم لایق عنوانی که دارد، هست و چهرهای دوستداشتنی از یک نوعدوست واقعی را به تماشا میگذارد.
دکتر آدهانوم همواره بر لزوم حمایت از کشورهای عضو در توسعه و اجرای سیاستهای مراقبت بهداشتی همگانی تاکید دارد و میکوشد بر اهمیت مشارکت بین دولتها، کمککنندگان، بخش خصوصی، جامعه مدنی و دانشگاهیان بیفزاید؛ و خب، بدیهیاست که کار و ماموریتاش، رسیدگی به چالشهای بهداشت در جهان است.
دکتر از کشورها خواسته تا یک درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به مراقبتهای بهداشتی اولیه اختصاص دهند و تلاش کنند تا سال 2030 به پوشش همگانی سلامت دست یابند. از نظر ایشان، سیستمهای بهداشتی قوی در هر کشور برای داشتن امنیت بهداشت جهانی ضروری است، و دسترسی عادلانه به پیشرفتهای پزشکی از جمله واکسنها و درمانها را بهتر فراهم میکند.
جالب آنکه از نظر دکتر آدهانوم؛ “زمان دوست ما نیست” و بهاصطلاح ایرانی؛ ناگهان خیلی زود دیر میشود! و WHO در همه زمانها به تحقیق و توسعه و دسترسی به داروهای جدید، واکسنها و تشخیصها نیاز دارد و باید به سمت اهداف توسعه پایدار و مقابله با چالشها و پاندمیهای احتمالی بعدی برود و آماده باشد. نمیدانم شما هم شنیدهاید یا نه!؟ شایعه کردهاند؛ “یک پاندمی دیگر در راه است و ممکن است از بهار 1404 خودش را آفتابی کند و…!”
پس میتوان نتیجه گرفت که یکی دیگر از کارهای همکاران WHO دقیقا میتواند همین کنترلگری روانی هم باشد! خیلیها از کنار رخ دادن یک پاندمی دیگر بهره میبرند و خود را تافته جدابافته میدانند! پس کار امثال آدهانوم، خیلی هم ساده نیست و ممکن است سربزنگاه همان مافیاها -اگر نفعشان تامین نشود- سراغش بیایند و قس علی هذا…
از نگاه دکتر؛ “واکسنها یکی از قدرتمندترین اختراعات تاریخ بشریت هستند”، که طی 50 سال گذشته جان 154 میلیون نفر را نجات دادهاند. میگوید: مطالعهای به رهبری WHO منتشر شده که نشان میدهد ایمنسازی، بزرگترین کمک به اطمینان از دیدن اولین تولد نوزادان و داشتن زندگی سالم تا بزرگسالی بوده است.
او بر اهمیت واکسیناسیون خیلی تاکید دارد، و همواره از دوران همهگیری کووید19 و تلخیهای آن یاد میکند:کرونا خدمات بهداشتی را مختل کرد و منجر به عدم دریافت یک دوز واکسن به حدود 49 میلیون کودک شد و…!
دکتر آدهانوم در مورد توسعه و توزیع دارو هم مباحث مختص خودش را بیان کرده است: “ما در طول همهگیری کووید19 بود که دریافتیم شکافهای واکسیناسیون، میزان پایین آزمایش و توالییابی، و دسترسی محدود به داروهای ضد ویروسی در برخی کشورها چه خطراتی را بههمراه دارد؛ و امروز خوشحالیم که جهان از آن دوره تلخ عبور کرده است و…
بعد از مدتی که شخصیتهایی مثل دکتر آدهانوم ظهور میکنند و حرفهایشان راست در میآید و…، چشمها همه بر او و تصمیماتاش دوخته میشود و…
آقای دکتر تدروس آدهانوم گبریسوس! دبیرکلی و رهبری WHO قطعا نباید کار سادهای باشد!
/انتهای پیام/