نگاهی به جنجالیترین مستند سال 2024/
وحید ضرابی نسب: مستند SICK: Unmasking Big Medicine (2024)، به کارگردانی ریچل پیج و دیتون ویتوسکی، جدیدترین فیلم در شفافسازی دنیای مخوف کارتلهای دارویی و ابرشرکتهای منفعت طلب آن است. یک نگاه شجاعانه و بیپرده به داروسازی و اثرات آن بر سلامت عمومی و فردی که در تلاش است تا ابعاد پنهان و تاریک این صنعت را که در بسیاری از جنبههای زندگی انسانها نفوذ کرده است، آشکار کند. با استفاده از داستانهای واقعی و تحقیقات مستند،SICK به بررسی اثرات داروهای ضد اضطراب و افسردگی مانند Zoloft میپردازد و نشان میدهد که چگونه این داروها نه تنها به بهبود وضعیت روانی افراد کمک نمیکنند، بلکه در برخی موارد میتوانند عواقبی جبرانناپذیری مانند خودکشی و دیگر بحرانهای سلامت روانی هم بهجا بگذارند.
یکی از داستانهای برجسته و اثرگذار این مستند، روایت کیم ویتزاک است. کیم که به یک فعال جهانی ایمنی دارو تبدیل شده است، داستان شخصی خود را با مخاطبان به اشتراک میگذارد. او همسرش وودی را بیش از 20 سال پیش به دلیل خودکشی از دست داده است. پس از مرگ همسرش، کیم متوجه شد که داروی Zoloft که وودی برای درمان افسردگی مصرف میکرد، میتواند عامل اصلی خودکشی او بوده باشد. این بخش از مستند، بهویژه با اشاره به هشدارهای FDA در سال 2004 مبنی بر خطرهای مصرف داروهای ضد افسردگی مانند Zoloft، ابعاد خطرهای داروهای روانگردان را بهطرزی عمیقتر نشان میدهد. کیم ویتزاک بهطور مشخص بیان میکند که پس از مرگ همسرش، چگونه دیگران حتی در گروههای حمایتی نیز از او برای بیان تجربیاتش حمایت نکردند، چرا که این گروهها بهطور مستقیم از سوی شرکتهای داروسازی تأمین مالی میشدند. این مسئله نشاندهنده اثرات گسترده صنعت داروسازی بر نهادهایی است که باید از سلامت عمومی و فردی محافظت کنند.
مستند SICK فراتر از نقد داروسازی به بررسی نفوذ این صنعت در بسیاری از ارگانها و سازمانهای حمایتی نیز میپردازد. بر اساس گزارشهای منتشرشده، صنعت داروسازی در سال 2022 بیش از 12.58 میلیارد دلار به پزشکان، بیمارستانها، گروههای تحقیقاتی و سازمانهای حمایتی مختلف پرداخت کرده است. این پرداختها به وضوح نشان میدهند که بسیاری از گروهها و سازمانهایی که باید نماینده منافع بیماران باشند، در واقع وابسته به کمکهای مالی از صنعت داروسازی هستند. فیلم با اشاره به این تضاد منافع، بهویژه در مورد گروههایی مانند American Foundation for Suicide Prevention، نشان میدهد که چگونه این گروهها، که در ظاهر به حمایت از خودکشیزدگان میپردازند، به دلیل دریافت کمکهای مالی از شرکتهای دارویی مانند Pfizer تولیدکننده Zoloft نمیتوانند بهطور کامل در پی تحقق اهداف واقعی خود باشند.
این تضاد منافع به وضوح نشان میدهد که چگونه صنعت داروسازی میتواند بر مسیر تصمیمگیریهای نهادهای مختلف اثرگذار باشد و منافع اقتصادی خود را حتی به قیمت سلامت عمومی پیگیری کند.
یکی از جنبههای قابل توجه مستند SICK این است که بهطور مداوم نشان میدهد که صنعت داروسازی نه تنها در بیمارستانها و مطب پزشکان نفوذ دارد، بلکه حتی در رسانهها و گروههای حمایتی نیز به شکلی سیستماتیک جاری است. مستند به این موضوع اشاره میکند که چگونه رسانهها میتوانند با کمک این صنعت، ترس و اضطراب در جامعه ایجاد کنند و سپس داروهای خود را بهعنوان تنها راهحل معرفی کنند. به این ترتیب، بهویژه با توجه به دنبالههای تبلیغاتی داروهای ضد افسردگی، صنعت داروسازی قادر است با همدستی رسانهها، تصویری غیرواقعی از موفقیتهای دارویی ایجاد کند و در عین حال از نارضایتیها و عواقب منفی استفاده از این داروها چشمپوشی کند.
از نظر فنی، مستند SICK یکی از قویترین و اثرگذارترین مستندها در زمینه افشای فساد و بحرانهای اخلاقی در صنعت داروسازی است. ارزش تولید بالا، انتخاب دقیق موضوعات و نحوه پردازش مسائل پیچیده در این مستند باعث میشود که این اثر نهتنها بهعنوان یک مستند تحقیقی قوی شناخته شود، بلکه بهعنوان یک اثر هنری که توانسته است به شکلی مؤثر و تاثیرگذار به بررسی یکی از بزرگترین چالشهای اجتماعی و بهداشتی معاصر بپردازد، برجسته شود.
این مستند با استفاده از دادههای با سند، تحقیقاتی از سازمانهای مختلف، و داستانهای شخصی که بهویژه از سوی کسانی که قربانی داروهای ضد افسردگی شدهاند، روایت میشود، مخاطب را به تفکر وادار میکند و آنها را ترغیب میکند تا درباره سیستم بهداشت و درمان، نحوه تعامل آن با صنعت داروسازی و پیامدهای آن بر زندگی انسانها و جوامع بیشتر بیندیشند. فیلم نه تنها اطلاعاتی جدید و بیسابقه در مورد این صنعت به مخاطبان میدهد، بلکه آنها را به چالش میکشد تا درباره اصلاحات اساسی در این سیستم فکر کنند و بهویژه بر لزوم شفافیت و اخلاق در صنعت داروسازی تأکید دارد.
مستندSICK: Unmasking Big Medicine یک اثر موفق در مورد صنعت داروسازی است، و یک فراخوان جدی برای توجه به فساد در سیستمهای بهداشتی و درمانی. سیستم بهداشتی جهان، بهویژه در ایالات متحده، نیاز به تغییرات بنیادی دارد و باید برای ارتقای سلامت عمومی و فردی مردم، تغییراتی گسترده در سیاستها و روشهای درمانی اعمال شود.
/انتهای پیام/