جنگ ۱۲ روزه و ایران/
دکتر مسعود کیهان:
“مرد هر امداد را باید روز بد شناخت…”
با این مصرع آغاز میکنم تا از ایثار نظام سلامت و تلاشهای بیوقفه همکاران صنعت دارو در روزهای جنگ بگویم و حتی آنرا برجسته کنم.
مگر نه اینکه وظیفه ذاتی جامعه پزشکان، پرستاران، امدادگران، داروسازان و شرکتهای تولید و توزیع و داروخانهها، ارائه خدمت در هر شرایطی است؟ به این میاندیشیدم که انجام وظیفه که جای تقدیر و تشکر ندارد، اما نکتهای مهم باعث شدهاست تا دست به قلم شوم و در این باب چند جملهای به رشته تحریر در آورم.
آن نکته مهم این بود: «نظام سلامت کشور این خدمات را در برابر نامهربانیها و نادیده گرفتن مشکلات عیان خود از سوی مسئولان در بحرانیترین روزهای حیات خود با تمام توان و ظرفیت ارائه داد.»
***
نگاهی عبوری به اقدامات انجام شده و تلاشهای عزیزان در جنگ ۱۲ روزه
۱.همکاران امدادگر در خط مقدم و جبهه اول برای آواربرداری و نجات زخمیها و مصدومان، بیش از توان خود انرژی گذاشتند و در این راه پنج قهرمان خود را تقدیم دفاع از وطن کردند.
با استناد به سخنان مجتبی خالدی سخنگوی جمعیت هلالاحمر، در جنگ ۱۲ روزه، جمعیت هلالاحمر در ۵۱۲ نقطه عملیاتی مشتمل بر ۲۱۱۵ تیم عملیاتی با ۸ هزار و ۹۰۸ نیرو فعالیت کرد. همچنین ۱۳۵ تیم جستوجو و نجات تخصصی در این عملیات حضور داشتند.
۲.در جبهه دوم بیمارستانها و مراکز درمانی در آمادهباش کامل بودند. در این جبهه پزشکان و کادر درمانی بودند که میدان را در این روزهای سخت خالی نکردند و همچون روزهای سخت کرونا، ماندند تا مرهمی باشند بر زخمهای هموطنان آسیبدیده از تجاوز دشمن.
تعدادی بیمارستان هم در این جنگ مورد حمله قرار گرفت. پنج پزشک به درجه رفیع شهادت نائل آمدند؛ یکی در محل خدمت و چهار تن دیگر در خارج از محل خدمت.
۳.شرکتهای داروسازی برای تأمین داروی مورد نیاز و امنیت روانی این مهم نیز تمام قد پای کار بودند.
ساعاتی بعد از حملات سحرگاه جمعه ۲۳ خردادماه، سازمان غذاودارو اعلام آمادهباش داد و نشستی با حضور مدیران تخصصی و مدیران شرکتهای پخش دارو و فرآوردههای سلامت تدارک دید. در این بین اقداماتی از جمله رصد میدانی موجودی دارو و تجهیزات پزشکی، بررسی ذخایر استراتژیک، هماهنگی با شرکتهای تولیدکننده، واردکننده و پخش، و فعالسازی مسیرهای مختلف تأمین و توزیع صورت پذیرفت.
سازمان تامین اجتماعی هم برنامهریزی برای افزایش ذخیره دارویی، تجهیزات مصرفی و پایداری خدمات جاری نظیر تاییدیه دارو و نسخه الکترونیک را در دستور کار قرار داد.
در همان روز در ادامه پیگیریهای میدانی اطمینان از پایداری زنجیره تامین دارو، دکتر نادری علیزاده مدیرعامل گروه دارویی تامین از انبار مرکزی شرکت توزیع داروپخش و خطوط تولید شرکت کارخانجات داروپخش بازدید کرد. در ادامه نیز با حضور مدیرعامل شستا بازدید از همه شرکتهای تولید داروی این هلدینگ در تهران انجام شد.
علی شریف اعلم، معاون نظارت بر زنجیره تامین تیپیکو نیز از برنامهریزی برای تولید ۸۲ قلم داروی استراتژیک در شرایط بحران خبر داد.
دیگر بازیگران صنعت داروسازی هم در صحنه حضوری موثر داشتند. محمدعلی فیروزی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری شفادارو هم در روزهای ابتدایی جنگ، از آمادگی کامل این مجموعه برای تامین دارو و تجهیزات پزشکی خبر داد.
انجمن تامین تجهیزات پزشکی و دارویی هم در اطلاعیهای اعلام کرد که با تلاش بیوقفه تامینکنندگان گرانقدر، هیچگونه کمبودی در تجهیزات پزشکی و دارویی مورد نیاز در شرایط بهوجود آمده وجود ندارد.
شرکتهای داروسازی مهم نیز با تشکیل ستاد بحران و جلسات اضطراری، اعلام کردند بدون وقفه و با توان مضاعف به تولید داروهای مورد نیاز ادامه خواهند داد.
کارگران شرکتهای دارویی همچون پارسدارو و ابوریحان در شرق تهران و کارخانجات داروپخش، تماد، رازک، شیمیدارویی داروپخش و… در غرب تهران در شرایطی که نزدیکی این شرکتها مورد حمله قرار گرفته بود، از رسالت تولید دست نکشیدند.
هر چند در این شرایط، به همکاران عزیزمان در عرصه تولید داور گزندی مستقیم وارد نشد، اما بعضی از همکاران، عزیزان خود را از دست دادند.
نکته قابل ذکر دیگر، این بود که برخی از شرکتهای دارویی مانند سیناژن، کیمیاگران امروز، دارویی گلرنگ، پرند دارو، شیمیدارویی داروپخش البرز بالک و … با انتشار پیامهایی به مردم اطمینان دادند در شرایط سخت در کنار آنها خواهند بود.
۴.شرکتهای پخش دارو و داروخانهها در پایان زنجیره تأمین دارو، در روزهای بحران اغلب تعطیل نبودند و در حد توان نگذاشتند در توزیع دارو و دسترسی مردم خللی ایجاد شود.
در استانهایی که با افزایش تقاضا مواجه بودند، موجودی دارویی از انبارهای مرکزی یا ذخایر استراتژیک منتقل شد تا کمبودی ایجاد نشود.
داروهای بیماران خاص و مزمن مانند انسولین، داروهای شیمیدرمانی، صرع، MS و سایر داروهای تخصصی، بهصورت هدفمند و بر اساس نظام سهمیهبندی هوشمند توزیع شد.
***
باری، اقدامات انجام شده بسیار فراتر از چند سطر فوق است و به دلیل محدودیت نوشتار، به این موارد مهم اشاره شد. یادآوری مجدد و ثبت این تلاشها برای این است تا شاید تصمیمگیران بعد از این شوک، به خود آیند و ایبسا که به فکر کاستن از مشکلات عدیده نظام سلامت و زنجیره تأمین دارو هم بیفتند. نظام سلامت نشان داد که در لحظه اضطرار، آگاهانه و شجاعانه در صحنه حاضر است و از جانفشانی برای ایران عزیز، دریغی ندارد. کاش مسئولان قدر این هموندی و کنار هم بودن را بدانند.
/انتهای پیام/