دوشنبه 16 تیر 1404
Tehran
sand
31.5 ° C
32 °
31.5 °
21 %
9.3kmh
40 %
دوشنبه
30 °
سه‌شنبه
35 °
چهارشنبه
36 °
پنج‌شنبه
36 °
جمعه
37 °
spot_imgspot_img
خانهخبر اولجانشین‌پروری یا برنامه‌ریزی جایگزینی؟!

جانشین‌پروری یا برنامه‌ریزی جایگزینی؟!

مسئله این است/

مهندس علی احمدی لیوانی: برنامه‌ریزی جانشین‌پروری و برنامه‌‌ریزی جایگزینی، رویکردهایی هستند که برای حیات و بقای سازمان‌ها (و…) بسیار مهم‌اند.

اما باورتان که این دو رویکرد حتی توسط رهبران ارشد سازمان‌ها نیز اغلب با هم اشتباه گرفته می‌شوند!؟

برنامه‌‌ریزی جایگزینی، بر رفع یک نیاز فوری برای یک موقعیت مهم و خاص متمرکز است. در واقع پاسخی به یک نیازمندی یا رخداد ضروری است. در این برنامه، تمرکزی کمتر بر ‌توسعه‌ی استعداد کارکنان معطوف می‌شود.

برنامه‌‌ریزی جانشین‌پروری، رویکردی آینده‌محور دارد و بر روی توسعه فردی گزینه‌های جانشینی تمرکز می‌کند تا در صورت از دست‌دادن ناگهانی و پیش‌بینی‌نشده‌ی نیروهای با استعداد سازمان، راه‌حلی کنش­گرانه ارائه دهند.

 می­خواهم چند نکته در خصوص تفاوت بین برنامه‌ریزی جانشین‌پروری و برنامه‌‌ریزی جایگزینی عنوان کنم:

  1. تفاوت در نحوه‌ی برنامه‌ریزی

نحوه‌ی برنامه‌‍‌‌ریزی، اولین زمینه‌ی تفاوت بین برنامه‌ریزی جانشین‌پروری و برنامه‌‌ریزی جایگزینی است. برنامه‌‌ریزی جانشین‌پروری، یک مجموعه­ای از افراد با استعداد و توانمند (pool of talent) را در درازمدت ایجاد می‌کند و برنامه‌‌ریزی جایگزین نیاز فوری را در کوتاه‌مدت پر می‌کند.

*برنامه‌‌ریزی جایگزینی نیاز فوری را در کوتاه‌مدت، برآورده می‌کند. استخدام جایگزین، زمانی به‌کار گرفته می­شود که یک نیاز فوری در کوتاه مدت، به‌وجود آید. به عنوان مثال، اگر یکی از رهبران سازمان تصمیم به بازنشستگی بگیرد، یک صندلی خالی می­شود. برای پرکردن آن موقعیت، یا یک نامزد خارجی استخدام می­شود یا یک فرد زیردست، این موقعیت را پر می­کند. این معمولاً منجر به یادگیری و آموزش طولانی‌مدت می‌شود، زیرا هیچ زمان گذاری (transition time) بین فرد قبلی و جایگزین او، وجود نخواهد داشت.

*برنامه‌‌ریزی جانشین‌پروری، مجموعه‌ای از استعدادها را در بلندمدت، ایجاد می‌کند. این رویکرد، دارای یک چشم‌انداز بلندمدت برای توسعه مهارت‌ها و تخصص‌های افراد سازمان، پیش از ایجاد نیاز به آن‌ها است. به عنوان مثال اگر رهبر سازمان تصمیم به کناره‌گیری بگیرد، گزینه‌های جانشینی ‌برای این نقش آماده خواهند بود. داوطلبان قبل از خالی شدن یک موقعیت، آموزش می‌بینند. آموزش‌های طولانی‌مدت، مانند کارهای در سایه (job-shadowing) که نوعی آموزش در حین کار است، به یک کارمند اجازه می‌دهد تا کارمندی دیگر را که نقشی دیگر را در سازمان انجام می‌دهد، دنبال و نحوه‌ی کار او را از نزدیک مشاهده کند و به یک انتخاب در دسترس برای توسعه داوطلبان برای مسئولیت‌های نهایی‌شان تبدیل شود.

 این دیدگاه، سازمان را قادر می‌سازد تا نه تنها برای جایگزینی موقعیت‌های رهبری، بلکه برای پرکردن موقعیت‌های باقی مانده در نقش‌های مدیریتی و در زمانی که این افراد به سمت­های بالاتر منتقل می­شوند، آماده شوند.

  1. تفاوت در تصمیم‌گیری

برنامه‌‌ریزی جانشین‌پروری و برنامه‌‌ریزی جایگزینی، در تصمیم‌گیری نیز با هم تفاوت دارند. برنامه‌‌ریزی جایگزینی، وضعیت موجود را حفظ می­کند و از طرف دیگر برنامه‌‌ریزی جانشین‌پروری، داوطلبان را بر اساس نقش‌های تعریف شده، تعیین می‌کند.

*برنامه‌‌ریزی جایگزینی، وضعیت موجود را حفظ می‌کند. این روش، از مزایای روش سیستماتیک برای انتخاب نامزدهای جانشینی استفاده نمی­کند و استخدام جایگزین، خطر حفظ وضعیت موجود را نیز دارد.

*برنامه‌‌ریزی جانشینی، داوطلبان را بر اساس نقش مشخص می‌کند و سازمان را قادر می­سازد تا نامزدهایی بالقوه­ را بر اساس خواسته‌ها و الزامات مربوط به موقعیت و توانایی‌های آن‌ها، در برآورده ‌کردن نیاز‌ موقعیت­های شغلی سازمان، انتخاب کند.

  1. تفاوت در نتیجه

تفاوت بسیار زیادی، نتیجه و خروجی بین برنامه‌ریزی جانشین‌پروری و برنامه‌‌ریزی جایگزینی وجود دارد. برنامه‌‌ریزی جایگزینی می­تواند به کارکنان فعلی محدود شود و برنامه‌‌ریزی جانشین‌پروری بر توسعه استعدادها و مهارت­های کارکنان فعلی متمرکز باشد.

*برنامه‌ریزی جایگزینی، ممکن است برای کارکنان فعلی، محدودیت ایجاد کند. یکی از معایب احتمالی استخدام جایگزین این است که در این روش، اساساً برنامه‌ریزی توسعه فردی برای ارتقاء مهارت­های کارکنان سازمان، صورت نمی­پذیرد. برنامه‌ جایگزینی، توسعه کارکنان ماهر را دشوار و چالش برانگیز می‌کند.

*برنامه‌‌ریزی جانشین‌پروری، بر توسعه مهارت‌های کارکنان ارزشمند سازمان، تمرکز می­کند. این دیدگاه، یک روش توسعه‌محور است و بر ایجاد و توسعه‌ی مهارت‌های کارکنان تمرکز دارد. این رویکرد، به ایجاد نیروی کار توسعه یافته و فرهیخته کمک می­کند. فرآیندهای جانشین‌پروری، هم برای کارکنان و هم برای سازمان ها سودمند هستند.

*کلام پایانی

در آغاز سال و بهار نو، به وضوح دیده شده که بسیاری از سازمان­ها، نیروهای خود را به واسطه عدم تمایل به همکاری -چه توسط سازمان و چه توسط کارمندان- از دست می­دهند. برنامه‌ریزی جانشین‌پروری و برنامه‌‌ریزی جایگزینی، هر دو برای سازمان‌ها ضروری هستند. اما در زمان حاضر، صرف نظر از اندازه کسب و کارها، شرکت‌ها به‌تدریج به سمت برنامه‌ریزی جانشین‌پروری می‌روند.

اگر مدیران ارشد سازمان، استراتژی خود را بر اساس برنامه­ریزی جایگزینی تدبیر کنند، همیشه، دچار بحران نیروی انسانی متخصص خواهند بود و اگر بر اساس برنامه­ریزی جانشینی تدبیر کنند، می­توانند رشد و ارتقاء نیروهای انسانی خود را به عنوان سربازان متخصص و وفادار، شاهد باشند. این افراد می­توانند با کسب دانش­های آموخته شده یکدیگر و مشاوران بیرونی، در جهت رشد و ارتقاء سازمان اقدام نمایند.

برنامه‌‌ریزی جانشین‌پروری نیاز به تلاش و زمان دارد و باید به صورت روش­مند و سیستماتیک، تمرین شود تا اطمینان حاصل شود که افراد مناسب، در موقعیت مناسب، کارهای درست را انجام می دهند.

«مدیران متخصص آینده صنعت را خواهند ساخت»

/انتهای پیام/

مقالات مرتبط

ارسال نظر شما

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

محبوب ترین

نظرات اخیر

محمد رضا نیکخواه بهرامی بر تعرفه خدمات دارویی در سال ۱۴۰۴ اعلام شد
امیر علی بر اختیار یا الزام؟
علیرضا بر اختیار یا الزام؟
ارژنگ نجاتپور ثانی بر سه خبر از داروسازی امین
امیر سعیدی‌فر بر مجله «فن‌سالاران»، شماره ۸