شنبه 3 آذر 1403
spot_imgspot_img
Tehran
clear sky
15.7 ° C
16 °
15.4 °
29 %
4.1kmh
8 %
شنبه
15 °
یکشنبه
15 °
دوشنبه
17 °
سه‌شنبه
17 °
چهارشنبه
18 °
صفحه اصلیبرگزیده سردبیرآیا حذف قیمت‌گذاری دستوری دارو ممکن است!؟

آیا حذف قیمت‌گذاری دستوری دارو ممکن است!؟

یادداشت۹/

مناظره‌های انتخابات ریاست‌جمهوری در شکلی از خودداری‌ها به پایان رسید. اما باز هم به همان میزان، دایره انتقادهای از وضعیت موجود بالا بود و به گفته نامزدها از تلویزیون رسمی کشور در بسیاری از امور باید کارهایی سازنده را صورت داد.

ما همچنان اما از «دارو» می‌گوئیم، موضوع مغفول مانده در اظهارات و بیانات تمامی نامزدها!

یکی دیگر از مشکلات مستمر این حوزه، تبعات سیاست «قیمت‌گذاری دستوری» در داروها است.

تبعات سیاست قیمت‌گذاری دستوری داروها در اثر تعدیل قیمت و کنترل دولت بر بازار داروها به‌وجود آمده است؛ و طبعا این سیاست‌ها می‌تواند اثراتی منفی بر روی صنعت داروی کشور ایفا کند.

در زیر به برخی از تبعات مهم این سیاست‌ها اشاره می‌کنیم.

۱-توقف تحقیق و توسعه:
قیمت‌گذاری دستوری ممکن است موجب ایست و توقف تحقیقات و توسعه در صنعت دارو شود.
زیرا شرکت‌های داروسازی کمترین سود را از فروش داروهای جدید و نوآورانه کسب می‌کنند و این امر می‌تواند حوصله آن‌ها را برای سرمایه‌گذاری در تحقیقات جدید کاهش دهد؛ و عملا دیگر کسی به این سمت نرود.

۲-کاهش ارائه دارو:
قیمت‌گذاری دستوری ممکن است باعث کاهش عرضه داروهای نیازمند بهره‌برداری از تکنولوژی‌های پیشرفته شود. زیرا شرکت‌های داروسازی کمترین حاشیه سود را از فروش داروهای پیچیده و با تکنولوژی‌های پیشرفته کسب می‌کنند.

۳-کاهش دسترسی به دارو:
قیمت‌گذاری دستوری ممکن است باعث کاهش دسترسی عمومی به داروهای ضروری و حیاتی شود. زیرا قیمت‌های بالا، شاید برای برخی افراد قابل پرداخت نباشد و این موضوع می‌تواند به مشکلات جدی درمانی و سلامت عمومی منجر شود.

۴-کاهش رقابت:
قیمت‌گذاری دستوری ممکن است باعث کاهش رقابت در بازار دارو شود. زیرا شرکت‌های داروسازی احتمالاً کمتر به رقابت بپردازند، چون قیمت‌ها توسط دولت تعیین می‌شود و این امر می‌تواند به تحریم رقابت و کاهش کیفیت و تنوع محصولات منجر شود.

۵-اعتماد عمومی:
قیمت‌گذاری دستوری ممکن است باعث کاهش اعتماد عمومی به صنعت دارو شود. زیرا افراد ممکن است با دیدن قیمت‌های بالا و عدم توانایی در دسترسی به داروهای ضروری، به صنعت دارو و سیاست‌های قیمت‌گذاری دستوری شک کنند. به‌عنوان مثال، در برخی کشورها که سیاست قیمت‌گذاری دستوری داروها وجود داشته، قیمت‌ داروها بسیار بالا و نامناسب هست و افراد با مشکلات جدی برای دسترسی به داروهای ضروری روبه‌رو می‌شوند. این موضوع می‌تواند به مشکلات جدی درمانی و سلامت عمومی منجر شود.

حذف قیمت‌گذاری دستوری به معنای نفی نظارت و افزایش قیمت‌ها نیست، قیمت‌گذاری دستوری باعث عدم تمایل تولیدکنندگان به داروهای زیان‌ده می‌شود.

امروزه در کشور، قیمت دارو بر اساس بهای تمام شده آن بعلاوه درصد سودی ثابت محاسبه می‌شود. بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا پیش‌تر به این باور رسیده‌اند که ضروری است قیمت دارو بر اساس ارزش ایجادشده توسط آن نظیر کاهش مرگ‌ومیر، کاهش هزینه‌های درمانی و بستری، افزایش طول عمر و امید به زندگی و بسیاری موارد دیگر تعیین شود.
با این رویکرد ارزش اقتصادی یک دارو بر مبنای ارزشی که برای سلامتی افراد جامعه ایجاد می‌کند، مشخص می‌شود.

✔️ما در فاصله مدت‌زمان اجازه رسمی نامزدهای چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری ایران برای تبلیغات، به شکلی گذرا بر بخش‌هایی از مطالبات دارویی اشاره کردیم و نیک می‌دانیم دایره تغییر و تصحیح در شیوه‌های حفظ، نگه‌داری و ترویج این صنعت بسیار بیشتر از مطالب مطروحه است. مع‌الوصف ما یک رسانه‌ایم و فقط می‌توانیم فهرستی از مسائل را ردیف کنیم؛ و طبعا مردم تصمیم‌گیرندگان اصلی این میدان مهم و تعیین‌کننده هستند.

حبیب‌الله افشنگ (داروساز)

/انتهای پیام/

مقالات مرتبط

یک دیدگاه ارسال کنید

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید
نام خود را وارد کنید

محبوب ترین