چیست و به چه سمت میرود؟/
دکتر زهره افسرطلا: سلولدرمانی پروسهای هست که در آن سلولها و یا بافتهای آسیبدیده و با عملکرد ناقص، با سلولهای سالم و با عملکرد طبیعی جایگزین میشود.
معمولا از سلولهای بنیادی برای درمانهای پیچیده سلول درمانی استفاده میشود؛ چرا که این سلولها توان تبدیل به سلولهای اختصاصی مورد نیاز برای بازسازی سلولها و یا بافت آسیبدیده و یا بد عملکرد را دارند.
پزشکی بازساختی به حیطهای از علم اشاره دارد که تلاش آن به حفظ، بهبود و بقای سلول، بافت و یا عملکرد ارگان و بهکارگیری سلولدرمانی هست. بعلاوه سلولدرمانی شامل استفاده از سلولهای خون، مغز استخوان، سلولهای بالغ، غیر بالغ، سلولهای بافت جامد (Solid tissue) سلولهای بنیادی بالغ و سلولهای بنیادی جنینی است.
سلولهای پیوند شده نظیر سلولهای بنیادی القایی (iPSCs)، سلولهای بنیادی جنینی (ESCs)، سلولهای بنیادی عصبی (NSCs)، سلولهای بنیادی مزانشیمی (MSCs) به دو گروه اساسی تقسیم میشوند: سلول درمانی اتولوگ و سلول درمانی غیر اتولوگ.
افزایش سرمایهگذاری در مطالعات بالینی سلولدرمانی، توسعه گایدلاینهای معتبر برای تولید محصولات سلولدرمانی و اثر آنهادر شرکتهای موثر در این حوزه منجر به افزایش رشد این بازار شده است.
اکنون بازیگران دولتی و خصوصی فراوانی در حال اخذ سهم خود از این بازار بزرگ هستند. در سال 2008، ارزش بازار سلول درمانی چیزی حدود 410 میلیون دلار برآورد شده بود که این عدد در سال 2014 به 5.1 میلیارد دلار رسید.
نکته قابل توجه این است که نصف حجم این بازار متعلق به آمریکا و اروپا است و نصف دیگر آن متعلق به آسیا. رشد سالانه این بازار 36.5 درصد در هر سال بوده که منجر به آن شده است که این بازار در سال 2021 به 181 میلیارد دلار گردش سرمایه برسد. در سال 2022 کشور امارات متحده عربی در شهر دبی نشستی دولتی را برگزار کرد که اندازه این بازار در سال 2024 را برآورد میکرد.
در آن نشست ویژه، گفته شده که این حجم بازار در این سال چیزی حدود 467 میلیارد دلار خواهد بود. در همان نشست، کشور امارات 2.68 میلیارد دلار را در همین سال برای خود در نظر گرفت.
همچنین تاکنون حدود 73 شرکت معتبر در این عرصه وارد شدهاند و سرمایهگذاریهایی قابل توجه دارند. بهطور مثال شرکت Roche تا کنون 90 میلیارد دلار در این عرصه سرمایهگذاری کرده است و در نمونهای دیگر، هزینه خرید دانش فنی یک درمان سلولی برای درمان یک نوع از سرطان خون چیزی بالغ بر 90 میلیارد دلار بوده است.
این مبحث ویژه را پی خواهیم گرفت…
/انتهای پیام/