دوشنبه 19 آذر 1403
spot_imgspot_img
Tehran
haze
5 ° C
5 °
5 °
81 %
0kmh
20 %
دوشنبه
8 °
سه‌شنبه
10 °
چهارشنبه
10 °
پنج‌شنبه
11 °
جمعه
11 °
صفحه اصلیبرگزیده سردبیرنه، شاید وقتی دیگر!

نه، شاید وقتی دیگر!

ورشکستگی شرکت‌های داروسازی/

حبیب احسنی‌پور: از وقتی یادم می‌آید، هر وقت به صحبت‌های مدیران شرکت‌های دارویی گوش داده‌ام یا مصاحبه‌ای از آن‌ها را خوانده‌ام، همیشه از کمبود نقدینگی، ورشکستگی صنعت و قیمت‌های دستوری، به عنوان ام‌المصائب داروسازی کشور گلایه کرده‌اند.

آیا واقعاً همین طور است که می‌گویند؟ یعنی صنعت داروسازی کشور دچار ورشکستگی شده است و اگر روی پا ایستاده و تولید دارو داریم؛ فقط از روی بی‌میلی مدیران شرکت‌های دارویی است؟!

یک‌بار همین سوال را از یک مدیر ارشد سازمان غذاودارو پرسیدم و او پاسخ به این سوال را آفلاین داد. یعنی مصاحبه نکرد و فقط من را ارجاع داد به صورت‌های مالی شرکت‌های داروسازی.

به‌نظر می‌رسد برای این‌که پاسخی قانع کننده‌ برای این سوال پیدا کنیم، ابتدا باید تکلیف شرکت‌های دارویی و سهم آن‌ها از بازار داخلی را مشخص کنیم. اینکه شرکت‌های بزرگ دارویی، اساساً در بخش دولتی و خصولتی قرار دارند. یعنی این‌که هیچ مشکلی در بحث تأمین منابع مالی ندارند و اگر هم ورشکسته باشند؛ هیچ مشکلی متوجه کارخانه مربوطه نبوده و مدیریت بالا سری آن‌ها باید بتواند نیازهای مالی شرکت را تأمین کند که البته مشخص است چگونه تأمین می‌شود.

حالا باز می‌گردیم به بخش خصوصی که البته تعداد این شرکت‌ها نیز کم نیست، اما سهمی زیاد از بازار دارویی کشور را در اختیار ندارند.

شرکت‌های خصوصی هم مدام از ورشکستگی صحبت می‌کنند، اما در این سال‌ها ندیده‌ایم حتی یک شرکت دارویی از چرخه فعالیت خارج شود. شاید بگویند به‌خاطر ایجاد اشتغال و تعهد خدمت برای تأمین دارو بوده است که با ورشکستگی به کارشان ادامه داده‌اند؛ ولی باور این توضیحات کمی سخت است که یک شرکت بخش خصوصی فقط برای این‌که چند نفر پرسنل شاغل، بیکار نشوند و تولید دارو کاهش نیابد، حاضر شده با ورشکستگی ادامه بدهد.

دوباره بر می‌گردم به صحبت کوتاه آن مدیر ارشد سازمان غذاودارو که من را ارجاع داده بود به‌صورت‌های مالی شرکت‌های داروسازی.

اینکه مدام فریاد می‌زنیم ورشکسته شده‌ایم و…، نمی‌تواند چندان منطقی و قابل باور باشد؛ مگر اینکه در این سال‌ها، حداقل یکی دو شرکت دارویی مجبور به تعطیلی و یا تغییر شغل شده باشند که ما ندیده‌ایم.

به‌نظر می‌رسد شرکت‌های داروسازی به حاشیه سود دارو قانع نیستند و معتقدند که دارو را ارزان می‌فروشند.

این موضوع را می‌توان از زاویه‌ای دیگر هم مورد بررسی و ارزیابی قرار داد. این‌که حاشیه سود ۹۰ درصد بهتر از ۵۰ درصد است، شکی در آن نیست؛ اما این‌که نمی‌توانیم به حاشیه سود ۹۰ درصدی برسیم، موضوعی دیگر است.

در هر حال، صنعت داروسازی کشور اعم از بخش دولتی، خصولتی و خصوصی، همچنان مشغول کار هستند و توانسته‌اند و مسئولان صنعت هم اذعان دارند که این‌ها بیش از ۹۸ درصد نیاز دارویی کشور را تأمین می‌کنند. قطعاً این صنعت با چالش‌هایی زیاد در مسیر فعالیت خود مواجه است که نیاز دارد مورد حمایت قرار گیرد، اما ورشکسته، نه! کمی باید دقیق‌تر سخن گفت…

/انتهای پیام/

مقالات مرتبط

یک دیدگاه ارسال کنید

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید
نام خود را وارد کنید

محبوب ترین