فارمکس و ایرانفارما/
حبیب احسنیپور، (خبرنگار حوزه سلامت): اظهارات رئیس سازمان غذاودارو در دومین نشست شورای سیاستگذاری فارمکس ۲۰۲۵، مبنی بر اینکه برگزاری جداگانه نمایشگاههای دارویی در کشور چندان هم بی فایده نیست؛ من را یاد ضربالمثل معروف «دو پادشاه در یک اقلیم نمی گنجند» انداخت.
چند سالی هست که صنعت داروسازی کشور برای نمایش توانمندیهایی که دارد، اقدام به برگزاری نمایشگاه میکند. اما، نه یک نمایشگاه که دو نمایشگاه برای صنعت مواد موثره و صنعت محصول نهایی، در کشور برگزار میشود.
ایران فارما، نمایشگاه ویژه صنعت محصول نهایی یا همان داروهای آماده عرضه و مصرف هستند و فارمکس، نمایشگاه صنعت مواد موثره برای ساخت دارو است.
امسال شاهد برگزاری هفتمین نمایشگاه بین المللی فارمکس ۲۰۲۵ در مرکز نمایشگاهی ایران مال هستیم. نمایشگاهی که صرف نگاه تجاری و تبلیغاتی به بازار دارویی کشور ندارد و به دنبال نمایش توانمندیهای صنعت مواد اولیه به صنعت داروسازی کشور و البته، کشورهای دیگر است.
در این سالها که شاهد برگزاری هر دو نمایشگاه دارویی در کشور بودهایم، واکنشهایی مختلف از فعالان و مدیران صنعت داروسازی از برگزاری این دو رویداد را داشتهایم. برخی، ایران فارما را نمایشگاه اول صنعت میدانند و برخی دیگر، فارمکس را مستحق اول بودن میدانند. هر کدام از موافقان و مخالفان هم، استدلالهای خودشان را دارند. اما، از قدیم شنیدهایم که میگویند، «مشک آن است که خود ببوید نه آنکه عطار بگوید»!
بر اساس گزارشهای آماری مهندس فرامرز اختراعی رئیس هیئت مدیره سندیکای تولید کنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بستهبندی دارویی، ۶۱۶ قلم ماده موثره در داخل کشور تولید میشود که سهم داخل از مواد اولیه دارویی را به بیش از ۷۰ درصد رسانده است.
همگان خوب میدانیم که صنعت ماده اولیه دارویی، صنعت بعد از انقلاب است و در دو دهه اخیر، رشدی چشمافسا در تولید مواد دارویی مورد نیاز صنعت داروسازی کشور داشته است. بنابراین، با توجه به سابقهی کمتری که نسبت به صنعت داروسازی کشور دارد، میتوان صنعت مواد اولیه را، یک صنعت موفق دانست که توانسته سهم ۷۰ درصدی از نیاز داخلی به مواد اولیه دارویی را تأمین کند.
در همین حال، وقتی نگاهی به ارزبری صنعت مواد اولیه بیاندازیم، میبینیم که حداکثر ارز دولتی که برای واردات این صنعت اختصاص مییابد، حدود ۱۰۰ میلیون دلار است. در حالی که برای واردات داروهای مورد نیاز که در داخل تولید نمیشود، میلیارد دلاری هزینه میشود.
نمایشگاه فارمکس با هدف نمایش توانمندیهای صنعت مواد دارویی، فعالیت خود را آغاز کرده و در ۶ دورهای که از برگزاری این رویداد میگذرد؛ هر سال شاهد بهتر شدن این نمایشگاه بودهایم، بهطوری که در دوره هفتم، برای اولین بار قرار است شرکتهای تولید محصول نهایی نیز در این رویداد حضور پیدا کنند.
همافزایی فارمکس برای نشان دادن توانمندیهای صنعت داروسازی و صنایع وابسته، مهمترین ویژگی این رویداد است که فارغ از نگاه تجاری، قصد دارد به صنعت داروسازی کشور کمک کند.
/انتهای پیام/